Rantau Timur Tengah Tidak Pernah Merdeka?

Posted: Februari 22, 2012 in think tank thought

Rantau Timur Tengah sememangnya tidak pernah sunyi daripada konflik. Malahan, mutakhir ini, rantau yang sedia bergolak ini, dihambat pula dengan pemberontakan rakyat. Beberapa negara berubah pemerintah, manakala sebahagian yang lain masih dapat bertahan.

Biarpun rantau ini sentiasa tegang, namun pergolakan yang berlaku dewasa ini ada bezanya. Ia bukan perang menentang  musuh hakiki dunia Arab, iaitu Israel mahupun menentang pencerobahan kuasa Amerika, tetapi ia adalah penentangan rakyat di negara itu sendiri. Rakyat di beberapa negara Asia Barat  seolah-olah baru tersedar selama ini mereka ditindas dan kebebasan mereka dinafikan lantas keluar ke jalanan menentang pemimpin sedia ada.

Merungkaikan masalah ini adalah sesuatu yang amat kompleks. Namun biarpun isu mungkin berbeza-beza atau unik di setiap negara, tetapi pokok persoalannya tetap sama iaitu rakyat bangkit menentang pemerintah yang dianggap zalim, mengongkong dan menekan rakyat, sedangkan rakyat mahukan kebebasan.

Dekan Fakulti Sastera dan Sains Sosial Universiti Malaya, Prof. Dato’ Dr. Mohammad Redzuan Othman berkata, fenomena Arab Spring ini, sebenarnya satu kisah yang panjang dan bertitik tolak daripada kejatuhan Empayar Uthmaniyyah atau Ottomon Empire pada 1924 lagi.

“Jika kita melihat kepada apa yang berlaku pada tahun ini, iaitu sejak Januari, sehinggalah yang muktahir ini di Syria, sebagai pengkaji sejarah dan sains politik, saya melihat dari aspek bagaimana ia boleh berlaku;  bermaksud ia bukan berlaku secara tiba-tiba, kerana (apa yang berlaku) ada latar belakang,’’ katanya.

Beliau mengulas sebelum kejatuhan kerajaan Uthmaniyyah seluruh rantau Timur Tengah berada di bawah kerajaan itu sama ada secara langsung atau tidak. Ketika itu, terdapat satu entiti yang menggabung dan menyatukan rantau berkenaan sama ada kerajaan Turki atau pun Arab.

Namun jelasnya, entiti itu kemudiannya mengalami kemerosotan terutama pada awal abad ke-20 yang turut menyaksikan situasi politik dunia bergolak sehinggalah tercetusnya Perang Dunia Pertama. Perang itu berlaku di banyak negara termasuklah di Tanah Melayu.

“Barat melihat potensi Timur Tengah sebagai satu kawasan strategik dan juga kepentingan dari sudut sumber tenaga. Dengan sebab itu apabila berlakunya proses untuk mendapatkan pengaruh, sudah tentu Timur Tengah juga menjadi sasaran kepada kuasa-kuasa besar,’’ katanya.

Beliau berkata, sebenarnya Perang Dunia Pertama telah memberi kesan yang cukup besar kepada rantau Timur Tengah kerana ketika berlakunya perang, pihak Barat telah membuat beberapa perancangan yang telah diwarisi sehingga berlakunya Arab Spring mutakhir ini.

Oleh yang demikian, Prof. Dr. Mohammad Redzuan membuat kesimpulan bahawa rantau Timur Tengah yang wujud pada hari ini adalah dari segi strukturnya dan negaranya, bermodalkan dan perancangan Barat. Dalam erti kata lain, negara Timur Tengah sebenarnya tidak  `merdeka’ tetapi berubah hanya dari segi siapa yang menguasai mereka.

Beliau berkata, bagi menjelaskan keadaan ini, kuasa-kuasa Barat sebenarnya telah membuat pelbagai perancangan ketika Perang Dunia Pertama dengan tujuan menjayakan perluasan kuasa mereka.

“Ketika Perang Dunia Pertama dan sebelumnya, Barat telah membuat beberapa perancangan. Pertama, ialah apa yang dipanggil sebagai “surat-menyurat” antara Hussein, penguasa Mekah pada masa itu dengan Sir Henry McMahon iaitu Pesurahjaya British di Mesir ketika itu.

“`Dalam kandungan surat-menyurat itu, British menggalakkan orang Arab supaya memberontak terhadap Daulah Uthmaniah dan mewujudkan negara-negara Arab. Mereka menyemarakkah semangat kebangsaan Arab yang mana negara Arab tidak sepatutnya diperintah oleh orang Turki tetapi oleh orang Arab sendiri,’’ katanya.

Menurutnya, bukti-bukti sejarah dengan jelasnya menunjukkan bahawa British secara terang-terangan menyokong bangsa Arab supaya memberontak dan akhirnya berlakunya  Pemberontakan Arab pada tahun 1916.

Menerusi Pemberontakan Arab inilah lahirnya negara-negara seperti Arab Saudi, Jordan, Kuwait, Qatar dan sebagainya. Apa yang jelas, kewujudan negara-negara ini dibuat bagi menguatkan kuasa-kuasa Barat kerana pemerintah negara-negara berkenaan sememangnya dipilih dari golongan pro-Barat seperti keluarga Ibn Saud, al-Sabah dan al-Khalifah. Golongan ini diletakkan sebagai khalifah yang boleh dikatakan berdekad-dekad amat pro-Barat.

“Perancangan kedua Barat ialah melalui satu perjanjian yang dipanggil Sykes-Picot Agreement yang melibatkan tiga kuasa besar iaitu Britain, Rusia dan Perancis.

“Perjanjian ini dibuat dengan tujuan untuk  membahagi-bahagikan kawasan Timur Tengah kepada kawasan pengaruh seperti meletakkan Lubnan dan Syria di bawah kuasa Perancis, Mesir di bawah kuasa British dan Turki di bawah Rusia. Tetapi, apabila berlaku Revolusi Rusia pada tahun 1917, Rusia telah menarik diri,’’ jelasnya.

Beliau berkata, kesan daripada perjanjian itu telah menyebabkan pengaruh-pengaruh Barat itu terhadap negara-negara Timur Tengah itu kekal sehingga hari ini seperti pengaruh Perancis yang amat besar di Lubnan dan Syria.

Selain daripada surat menyurat Hussein-McMahon dan Perjanjian Sykes-Picot, beliau berkata, satu lagi perancangan Barat yang telah memberi kesan besar kepada rantau Timur Tengah adalah pernyataan Deklarasi Balfour pada 2 November 1917.

Deklarasi ini adalah sepucuk surat dari Menteri Luar Britain ketika itu, Arthur James Balfour kepada Baron Rothschild iaitu ketua komuniti Yahudi di Britain. Kandungan deklarasi itu menyebut Britain berjanji kepada orang-orang Yahudi untuk mewujudkan satu negara Yahudi di Palestin. Ironinya, orang Palestin dan Arab  tidak dimaklumkan mengenai deklarasi ini.

“Deklarasi ini membuka jalan bagi mewujudkan negara Israel di Palestin yang akhirnya tercapai pada  1948. Ini bermakna, negara Israel itu diwujudkan oleh negara Barat dan itulah yang diwarisi oleh Timur Tengah sehingga berlakunya peristiwa Arab Spring,’’ katanya.

Beliau berpendapat berdasarkan rentetan sejarah itu, menunjukkan negara Arab sebenarnya tidak pernah merdeka atau dalam dalam erti kata lain, negara Arab yang wujud selepas Perang Dunia Pertama, merupakan negara Arab yagn dicorakkan oleh British, Perancis dan juga kuasa-kuasa luar lain.   Menurutnya, negara-negara Timur Tengah itu sebenarnya negara yang masih dijajah Cuma yang membezakan, jika dahulu penjajahan dilakukan oleh Barat, tetapi kini penjajahan dilakukan oleh monarki, regim tentera ataupun kelompok-kelompok tertentu.

“ Akhirnya apa yang berlaku, negara kaya tetapi rakyat tidak diberi kebebasan; kebebasan hampir tidak ada. Ini menyebabkan rakyat berasakan perlu ada perubahan. Dan inilah yang mencetuskan kebangkitan Arab yang bermula di Tunisia apabila Mohamed Bouazizi yang tidak berpuas hati lalu membakar dirinya,’’ katanya.

Beliau berkata, itu merupakan satu percikan kerana sebenarnya perasaan tidak puas hati telah membara begitu lama. Peristiwa itu kemudiannya, diikuti dengan demonstrasi di Mesir, Syria dan Yemen (masih lagi tiada penyelesaian) dan sebelum itu berlaku di Bahrain. Bantahan juga berlaku di Arab Saudi dan negara-negara lain tetapi dapat dibendung oleh kerajaan.

Menurutnya, apa yang boleh saya jelaskan di sini, walaupun pada masa ini hanya tiga negara telah melengkapkan apa yang dipanggil sebagai Arab Spring, tetapi dengan bentuk kerajaan yang ada, sebenarnya hampir kesemua negara di Timur Tengah itu akan berdepan dengan kebangkitan rakyat.

Ini  kerana rakyat pada hari ini mahukan kebebasan dan harga diri yang mana selama ini bagi mereka tidak pernah dikecapi atau miliki. Kebangkitan rakyat ini berlaku kerana sistem itu dilihat tidak membantu rakyat mengembangkan daya kreatif mereka dan daya mereka sebagai manusia kerana ekonomi dimonopili oleh pihak tertentu, penindasan berlaku berleluasa. Mereka mahu supaya negara  dimiliki oleh seluruh rakyat, bukan kelompok.

Advertisements
Komen-komen
  1. Mazlan Abd.Rahim berkata:

    Sifat-sifat jahiliah dan asobiah dunia Arab masih kekal melekat sehingga ke hari ini dan mereka masih tidak berupaya menyatukan dunia Arab dalam kalimah laailahaillallah.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s