Wanita dan Sukan Menurut Perspektif Islam

Posted: Mac 20, 2007 in think tank thought

sport.jpg

Sukan merupakan suatu aktiviti yang memiliki banyak kelebihan tidak hanya terhad kepada kebaikan daripada segi fizikal dan sosial malahan juga dari segi psikologi. Kebaikan-kebaikan ini adalah sebagai suatu ´keperluan asas´ bagi kedua-dua gender sebagai satu kaedah bagi memastikan tahap kesihatan fizikal mahupun emosi berada di dalam keadaan yang terbaik.

Pada asasnya, Islam tidak pernah menolak sebarang bentuk aktiviti sukan malah Islam sangat menggalakkan umatnya bersukan sebagai suatu aktiviti riadah yang menyihatkan. Rasulullah s.a.w turut menganjurkan umatnya menyertai aktiviti sukan sebagai suatu aktiviti senaman yang paling mujarab.

Islam sebagai agama yang syumul, senantiasa mengambil berat tentang hal ehwal umatnya disamping menjaga hubungannya dengan Pencipta Yang Maha Agung. Walau bagaimanapun, Islam turut menetapkan beberapa syarat dan peraturan yang perlu digunapakai sebagai rujukan dalam menjana setiap gerak-geri umatnya bertujuan agar tidak terpesong daripada ajaran Islam yang hakiki.

Justeru, perkaitan di antara sukan dan penglibatan kaum wanita turut dibatasi dengan tata cara dan tertib yang telah digarispanduankan oleh Islam bertujuan sebagai suatu penetapan bagi mencipta garis keseimbangan di antara hal wanita Islam di dalam sukan dan kepentingan dalam memelihara maruah dan kedudukannya sebagai seorang Muslim.

Dalam situasi ini, Islam telah menyediakan satu garis panduan sebagai suatu metode rujukan bertujuan untuk memelihara kehormatan kaum wanita Muslim daripada perkara-perkara yang boleh melanggar batas-batas moral dan akidah Muslim.

Fatwa yang telah dikeluarkan oleh Majlis Fatwa dan Penyelidikan Kesatuan Eropah menerusi Timbalan Pengerusinya, Sheikh Faysal Mawlawi menegaskan bahawa:

“Perkara asas yang perlu dititikberatkan oleh seorang wanita Islam mengenai penyertaannya di dalam aktiviti sukan adalah menjaga auratnya. Aurat bagi seorang wanita Islam ialah keseluruhan anggota badan kecuali muka dan telapak tangannya.

“Manakala aurat bagi seorang lelaki Islam pula ialah dari pusat hingga ke lutut. Justeru, selagi syarat dan peraturan penutupan aurat ini tidak dilanggar, maka, tidaklah menjadi suatu kesalahan atau halangan bagi wanita mahupun lelaki melibatkan diri mereka di dalam aktiviti sukan.”

Dr. Ali Muhyy Ed-Deen Al-Qara Daaghi, Ketua di Jabatan Usul al Fiqh, Fakulti Syariah, Universiti Qatar menambah:

“Tidak dapat disangkal bahawa agama Islam tidak pernah menghalang kaum wanita melibatkan diri mereka di dalam sukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa syarat yang perlu diambil kira. Syarat-syarat tersebut adalah:

1) Wanita dilarang memperagakan diri mereka dengan tujuan menarik perhatian kaum lelaki.

2) Wanita dilarang mendedahkan aurat mereka.

3)Wanita dilarang bergaul dengan kaum lelaki sehingga melanggar batas-batas pergaulan.”

Bersukan dan beriadah merupakan ´hiasan hidup´. Justeru, berlebih-lebih sehingga mengorbankan perkara-perkara yang menjadi kehendak dan keperluan di dalam hidup apatah lagi jika perkara tersebut merupakan keperluan asasi adalah berlawanan dengan fitrah Islam. Semua perkara yang diharuskan disertakan bersamanya syarat tidak keterlaluan kerana Allah s.w.t. tidak menyukai golongan yang melampau dan berlebih-lebihan.

Aktiviti sukan dan riadah ini tidak seharusnya menjadi faktor penyebab bagi wanita khasnya dan lelaki khususnya lalai daripada memenuhi tuntutan agama dan kewajipan dunia. Individu dan masyarakat Muslim tidak kira lelaki mahupun wanita dituntut supaya mengimbangi di antara kehendak dirinya dan kewajipan yang dituntut agama.

Advertisements
Komen-komen
 1. siti nooraien isa berkata:

  bestttttt

 2. surena berkata:

  salam ukhwah,

  ana bersetuju dengan pendapat dan hasil tulisan anti/anta tentang isu penglibatan golongan Hawa dalam bersukan. Keindahan Islam meliputi dalam pelbagai aspek kehidupan dengan tidak hanya dalam hal pembentukan kerohanian malah, hal penjagaan kesihatan dan tubuh badan juga turut di ambil kira.. namun begitu, terdapat beberapa peraturan yang harus di ikuti oleh kaum Hawa untuk melindungi mereka daripada fitnah dan ke murkaan ALLAH S.W.T. yakni dalam batas aurat yang amat di tekankan dalam Islam. sesungguhnya, hasil ini sedikit sebanyak mampu menyelamatkan kaum Hawa daripada hanyut dengan dosa dan fitnah dunia…wallahualam…

  Islam untuk semua…Syukran…

 3. nurul hidayah binti othman berkata:

  Saya sangat setuju dengan ape yang anda tulis..perempuan harus menjaga aurat mereka walau ape keadaan sekalipun..

 4. ummul syabinar berkata:

  salam..artikel yang menarik ini telah di postkan ke laman ana http://ratusyabinar.blogspot.com/ untuk dikongsi bersama. harap diizinkan. syukran 🙂

 5. cahaya mujahidah berkata:

  salam…terbukti islam e2 satu agama yang sgt adil dan indah…

  tapi bagaimana dengan atlet wanita islam yang bersukan yang tidak menutup aurat??adakah jurulatih akan ditanya di sna nnt krna tidak menegur ahli sukan dibawah bmbingannya???

  keliru la lam hal nie????…………tolong..

  • Think tank berkata:

   Kaum wanita tidak boleh menampakkan auratnya kecuali wajah dan kedua telapak tangan kepada selain mahram dan orang-orang tertentu tanpa terkecuali (QS an-Nur [24]: 31).

 6. U truly constructed a number of excellent stuff throughout ur blog, “Wanita dan Sukan Menurut Perspektif Islam Think Tank”.

  I may possibly be coming to your web site eventually.
  Thanks a lot ,Jame

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s